Silmäni kostuivat, ja minun tuli häntä suurempi ikävä kuin koskaan hänen eläessään.
Myöhemmin, Kaisaniemenkadulla, ohitin isää ja pientä poikaa, kun heidän takaansa pyyhälsi pitkä nuori mies kovaa vauhtia kasseineen. Minut ohittaessaan hänen laukkunsa osuivat minuun voimalla, hänen täytyi se tuntea, mutta hän jatkoi matkaansa pysähtymättä. Jäin hämmästyneenä tuijottamaan nuoren miehen nopeasti poistuvaa selkää, pikkupoika kääntyi katsomaan minua, tuijottavaa naista.
Mietin, mitä pikkupoika näki. Näkikö pelkän törmäyksen vaiko outoa käytöstä?
Siitä muistin, kuinka liikutuin kun iäkäs isäni kävi ruokakaupassa, sellaisessa monen kassan marketissa, jossa kassoilla istuu koululaisia tai opiskelijoita. Maksettuaan isä kääntyi poimimaan ostoksiaan hihnalta, mutta sitä ennen hän kiitti kassaneitiä ja nosti hattuaan.
Nosti hattuaan. Kuinka monelle teistä on koskaan nostettu hattua? Autettu takkia päälle? Pidetty ovea auki? Minulle oven aukaisi viimeksi eestiläinen mies, aukaisi oven, astui sivuun, päästi minut ensin ja tuli itse perässä.
Totta, vaikea muistaa montakaan todellista herrasmiestä. Yksi hyvä tuttuni, entinen armeijan mies, osaa vielä vaistomaisesti käytöstavat.
VastaaPoista70-luvulla käytöstapoja alettin pitää porvarien hapatuksena. Kuten joku kommentoi tätä Fb:ssa, naisetkin usein torjuvat ovenavaamisen tyyliin "kyllä minä pärjään". Mutta siellä sinun Tallinnassasi nämä asiat yhä osataan, mistä minä iloitsen.
VastaaPoista