4.3.2016

Singapore fling, yhtenä iltapäivänä

HDB-asuminen on valtion tukemaa asumista..
ja tiukasti säädeltyä.
Joka päivä nousen hissillä katolle, jossa odottaa uima-allas puhtaana, raikkaana ja tyhjänä. Vedellessäni 15 metrin allasta päästä päähän käy jokunen pulu juomassa, tuulenvire pyyhkäisee ylitse, kadulta kantautuu curryn tuoksua. Hiljaista. Kuivattelen altaan reunalla, varjossa, jos mahdollista, seuraan pilvien vaellusta Malesiaan.

Vastapäätä on pitkä ja korkea HBD:n (Housing and Development Board) rakennus. HDB on tiukasti säädeltyä omistusasumista, johon etuoikeus on Singaporen naimisissa olevilla kansalaisilla. Naimattomat etsikööt kämppänsä säätelemättömiltä (kalliilta) condominium-markkinoilta, sillä sinkun on oltava 35+ voidakseen edes harkita HDB-asunnon ostoa. Näillä kulmilla 50 m2:n HDB-kaksion hinta pyörii 400 000 €n paikkeilla, vastaavan condon 600 000 €:n. Kun keskipalkka on 5200 SGD (3400 €), on siinä maksamista. Toki alhainen veroprosentti, nollasta kahteenkymmeneen, auttaa. 

Keskipalkan korkeutta ja verotuksen mataluutta ihastellessa on hyvä tietää, että luvussa ovat mukana miljardöörit, joita on Singaporessa eniten maailmassa per capita. Kun verotus on alhainen, ovat yhteiskunnan tarjoamat edutkin vähäisiä. Mutta ehkä singaporelaisen vaa'assa painavat eniten turvallisuus ja jatkuvasti kasvava, vahva talous. Työttömyysluku on häikäisevät 2%...

Yksi ihasteluni aiheita on HDB:n asukkaiden tapa kuivata pyykkiä ikkunasta törröttävien putkien varassa. Condoissa ei näitä virityksiä näy, vaikka minusta on järjetöntä käytää kuivausrumpua maassa, jossa auringosta ei ole pulaa. Vaan enpä ole nähnyt aurinkopaneelejakaan missään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti