13.2.2016

Putkiremppa osa 3


Caruselista on tullut etätyöpiste.
Ankea räntäpäivä. Porraskäytävä on pahvien peitossa, kuravelli valuu takapihalta kadulle, kellarissa on pitkä oja, jonka liejussa paksu viemäri lojuu kuin uhkaava megatoukka. Jätän toivottomalta tuntuvan pakkaamisen, haen Bn koiran seurakseni. Puskemme vastatuulessa ja rännässä Caruseliin.

Aamulla aikaisin alkaa jyristä. Minulle meteliin herääminen sopii, tarvitsen apua vuorokausirytmini korjaamisessa.

Remontin aikana talvi tulee vaihtumaan kesään. Muistelen, miten pukeutuminen muuttuu pakkasvarusteista kesähepeniksi. Evakkoon otan vain välttämättömimmän. Ehkä totunkin minimalismiin enkä enää jatkossa halua tätä tavaramäärää ympärilleni?

Olen silti oleillut verkkokauppojen sivuilla kustannusarviota laatien. Jos haluaa turhan koteloinnin nurkasta pois ja muuta kuin 20x20 peruslaattaa, hupenee raha liukkaasti. 

Taloyhtiön hallitukselta ei tietoa tule ellei kysy. Vastaus on yleensä pitkä ja epäselvä. Ehkä hallitus haluaa siten minimoida osakkaiden kyselyt? Se tekee työtä lähes korvauksetta - paranisiko tiedottaminen, jos siitä maksettaisiin? Niinpä moni asia tulee yllätyksenä niille meistä, joita kiinnostaa tietää, miten omaisuuttamme hoidetaan. Moni osakas on silti joko välinpitämätön tai naiivin luottavainen. 

Tarjous urakan ulkopuoliselta yritykseltä liikkuu alv:llisena  43-45 eurossa tunti. Pääkaupungissa vallitseva hintataso, vahvistaa tuttu arkkitehti. Remonttiin valitun urakoitsijan hinta samoista lisätöistä on 65 euroa.  Tuttu arkkitehti saa slaagin. 

Urakoitsijalla on nyt talossa monopoli: tiettyjä töitä ei yksinkertaisesti voi muualta ostaa, vastuukysymyksistä johtuen. Niinpä urakoitsija voi veloittaa 40-50% ylihintaa  - eihän 45 euron tuntihinnalla uurastava yrittäjä myöskään tee tappiollista tarjousta - eikä osakas mahda mitään. 

Puhelu isännöitsijälle vahvisti, että urakoitsijan hinta olisi "alan käytäntö".

Puheet rakennusalan epäeettisyydestä taitavat olla totta. Kun taloyhtiön maallikkohallitus saadaan allekirjoittamaan monimutkainen urakkasopimus, alkaa osakkaiden ryöstäminen. Meillä tosin konsulttina oli Vahanen Oy, niin suunnitelmien laadinnassa kuin urakoitsijan valinnassa. Tarjoukset saatiin 11:ltä yritykseltä. 

Tässä vaiheessa pintaremonttini kustannusarvio on yli kaksinkertaistunut valistuneesta lähtöarviostani.  Volan hanat, betonilaatat ja helmiäismosaiikki käväisivät haaveissani - ja poistuivat. Tähän tulee päälle liki 1000 €/m2 LVIS-remontista.

Onko ihme, että epäilen suurta kusetusta?

2 kommenttia:

  1. Minulla on niin huonoja kokemuksia remonteista taloyhtiöissä,että huhhuh, vaikka viimeisessa putkiremontissa, joka myöhästyi aikataulusta reilut puoli vuotta, en maksumieheksi joutunutkaan. Budjetit venyi ja paukkui, kun vanhassa talossa tuli yllätyksiä! Tsemppiä, älä alkumetreillä menetä uskoasi!

    VastaaPoista
  2. Leena, hallitukseen meni jo usko. Tiedon salailu vei sen. Kuulin juuri huolestuttavia asioita urakoitsijasta, toivottavasti huolestuin turhaan...

    VastaaPoista