7.1.2016

Nurkka helvetissä

Juhlan jälkeen.
Katsoin dokumenttia naisen asemasta maailmassa. Naisten asema on hieman parantunut jossain päin maailmaa, mutta globaalisti kaukana siedettävästä. En ala luetella esimerkkejä, ne ovat tiedossa. Eikä naisen asema Suomessakaan, suhteellisesti ottaen, ole häppöinen. Naiset saavat siitä pitkälti syyttää itseään, ainakin Suomen kaltaisessa maassa.

Naiset itse vahvistavat heitä sorsivia käytäntöjä, esimerkiksi:

- Äänestävät miehiä: eduskunnassa on 83 naista, miehiä 117. Joko naiset eivät äänestä tai he äänestävät miestä. Pulaa osaavista naisehdokkaista ei ole ollut.
- Naiset eivät ota vastaan haasteita, vaikka niitä tarjottaisiin. Naiset eivät pyri urallaan eteen päin. Pörssissä on 123 yhtiötä. Kahden johdossa on nainen.
-  Palvelu-, myynti- ja hoitotyöntekijöistä ylivoimainen enemmistö on naisia. Samoin toimisto- ja asiakaspalvelutehtävissä. Näissä töissä palkka on huono. Miksi kympin tytöt päätyvät matalapalkkatöihin? Muotoilenpa tuon uudestaan: miksi naisvaltaiset alat ovat matalapalkkaisia? Eivätkö he osaa vaatia? On turha odottaa, että lisää liksaa tultaisiin tarjoamaan.

Tästä muistuu mieleen tarina urani alkuajoilta. Myyntimies kiroili, että "taas tänne palkattiin nainen myyntihommiin, prkl". Hänen perustelunsa oli, että alan kuin alan palkkaus laskee kun sille tulee naisia. M.O.T. - katso edellinen kohta.

Olen ihmetellyt palkkaustaan valittaville lastentarhanopettajille ja hoitajille, miksi he eivät koskaan mene lakkoon.

- Emme me voi sellaista tehdä, yhteiskunta olisi ihan pulassa.
- Haa! ilahduin. - Teinä menisin siinä tapauksessa heti lakkoon.
- Ei me voida, siitä tulisi tosi epäsuosittu lakko.
- ...

Aivan erityisesti haluan mainita ne naiset, jotka kampittavat muita naisia. Nämä naiset ovat usein jo lapsesta asti harjoittaneet kateutta ja vihaa omaa sukupuoltaan kohtaan. Heille toisen naisen uralla eteneminen, sievä ulkonäkö ja avio-onni on punainen vaate. He eivät omaksi epäonnekseen, ja tyhmyyttään, ymmärrä, että menestys ruokkii menestystä. Kellokkaalla on vanavedessään monta seuraajaa.

Madeleine Albrightin tunnetuimpia lausahduksia on tämä - olen tietenkin täysin samaa mieltä:
 - Helvetissä on erityinen paikka niille naisille, jotka eivät auta toisia naisia. (There's a special place in hell for women who don't help other women.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti