13.1.2016

Mukimania

Muumimuki roosa

Kaverini L riemuitsi Facebookissa myytyään huutokaupalla muumimukinsa. Heikosta kassasta kärsivä L pääsisi nyt Tyynenmeren rannalle pakkasta pakoon.

Olin äimänä. L lähetti paljonpuhuvan linkin: muumimuki.fi. Olin vielä äimistyneempi.

Suomessa - myös ulkomailla - on iso joukko muumimukeja keräileviä ihmisiä, jotka maksavat huomattavia summia kokoelmansa täydentämiseksi. On myös mukipörssi, josta saa tiedon muumimukien päivän kurssista. Siitä on iloa, kun ei halua maksaa ylikurssia vähemmän harvinaisesta muumikalleudesta.

Onko moista kuultu, pyörittelin päätä ja silmiä. Toki olin iloinen L:n puolesta, jonka Facebook-päivitykset Los Angelesista ilahduttivat pitkään.

Sitten minulle tuli muutto. Ullakon pahvilaatikoista löytyi neljä muumimukia, mukien varhaistuotannon kaudelta, niitä ihka ensimmäisiä. Ne eivät olleet aivan priimaa, vaan astianpeskone oli piiskannut lasituksen himmeäksi, mutta ehtaa kamaa silti.

Siirsin mukit astiakaappiin. Tyttäret muuttivat maailmalle, mukit jäivät minulle. Seuraava muutto alkoi lähestyä, sen myötä vastenmielisyys turhaa tavaraa kohtaan. Pyörittelin mukeja kädessäni, arvioin niiden merkitystä minulle: en halua tiskata käsin, en söpöstele, mukit eivät herätä haikeita tai iloisia muistoja. Mukeilla ei ollut minulle arvoa, mutta keräilijöille on.

Minusta sukeutui mukipörssihai. Kärsin ensin amatöörin tappiot, kun ensimmäisen mukin huutanut miehenrumilus ei huolinutkaan sitä kulumien -jotka näkyivät kyllä Huutonetin kuvissa- vuoksi vaan tinki viidenneksen.  Se on vastoin Huuto.netin sääntöjä, joita muutenkin rikotaan, kierretään ja manipuloidaan surutta. Olisi pitänyt kieltäytyä ja aloittaa kaupanteko alusta.

Mies tuli tutuksi jatkossakin.  Hän on odottanut viimeiseen minuuttiin ja napannut mukin viimeisen tarjouksen tekijältä euroa paria korkeammalla tarjouksella. Hän toimii sivustolla usealla eri nimimerkillä ja identiteetillä ja sanoo ostaneensa ja myyneensä satoja muumimukeja vuosien mittaan. Se on kannattanut, niin hienolla autolla ukko poistuu salakähmäisistä asemankulman kohtaamisistamme, jossa setelit ja paketit vaihtavat omistajaa. Hän kertoi keräävänsä kahta täydellistä mukikokoelmaa tyttärilleen. Mukipörssin kurssit ovat tulleet alas, vakihuutajani arveli buumin alkavan olla ohi.

Parhaillaan huudetaan kruununjalokiveäni, kuvan roosaa muumimukia. Tulipa hinnaksi mikä tahansa, tämä on win-win tilanne. Mukisijoittaja täydentää kokoelmiaan edullisesti pörssin ollessa laskussa, minulta vapautuu hyllytilaa ja windfall-rahat* investoin putkiremonttiini.

*windfall: sattuman kauppaa tullut odottamaton tuotto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti