30.1.2016

Kilikalikauppias


Näinä yhä ahdistavammaksi käyvien uutisten aikana haluan välillä sulkeutua turvalliseen kammariin ajattelemaan jotain kivempaa.

Kosmetiikka on yksi kiva asia. Pikkutyttönä vein vähät markkani naapuritalon kivijalan paperikauppaan, jonka vihot, kynät, värikkäät paperit ja paperinuket hypistelin läpi moneen kertaan ennen kassalle menoa. Teininä kemikalikauppa, myöhemmin kosmetiikkaosasto, ajoi saman värikkäiden tuotteiden hypistelyn ja fiilistelyn nautinnon.

Kylppärissäni on riittänyt purnukoita. Joko olen hankkinut ne itse tai saanut työni vuoksi.
Ensimmäiset työvuodet ranskalaiskosmetiikan parissa olivat ihania, täynnä uskoa, hyvää oloa ja glamouria. Kun vaihdoin luonnonkosmetiikkaan, sai uskoni valtakosmetiikkaan monta kolausta rapistakseen viimein kuin pakkelit poskilta bileyön jälkeen.

Juhlat kemikalihyllyjen välissä päättyivät lopullisesti, kun aloin tulkita INCI-luetteloita, seurata Environmental Working Groupia  sekä ratkoa joitain omia ja läheisteni ihovaivoja. Vähän myöhemmin aiheesta alkoi valistaa Kemikaalikimara, sitten lukuiset muut.

Suun haavaumat hävisivät kun jätin pois sulfaattia sisältävät vaahtoavat hammastahnat. Päänahka ei kutise, sillä en enää värjää hiuksiani vahvoilla tummilla sävyillä. Lapsen atopiasta päästiin kun sille siveltiin lempeitä luonnonöljyjä. Tax free- ja parfyymiosastojen tuoksumaailma tekee huonoa. Terveys- ja ekokaupoissa leijuvat eteeriset öljyt eivät sitä vastoin kiusaa hajuaistiani.

Kosmetiikka on yhä iso ilo minulle, mutta eri lähtökohdista. Haluan tietysti puhdistaa, kosteuttaa ja suojata ihoni, maalata silmäni, tuoksua hyvältä ja nähdä peilistä hoidetun ikäiseni naisen.  Ryppyihini suhtaudun stoalaisesti, ainakin useimmiten, enkä etsi ihmeainetta niitä hävittämään. Nykyisen suppeamman purkkirivistöni arvoa lisää tieto, että tuotteiden ainesosat tulevat eettisiltä ja ekologisilta viljelmiltä, että ne hajoavat luonnossa eivätkä ne kuormita elimistöäni.

Tyttäreni ovat ajoissa saaneet tietoa, joka minulta heidän iässään puuttui, ja he valitsevat useimmiten luonnonkosmetikkaa.  Olemme alkaneet valita ruokamme, puhdistusaineemme, jopa vaatteitamme eri kriteerein kuin kymmenisen vuotta sitten.  Olemme osa maailmanlaajuista muutosta, hidasta, mutta vauhtiaan kiihdyttävää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti