22.4.2016

Logistiikka, tuo tärkeä mutta unohdettu

Kööpenhaminan magnoliat kukkivat viikko sitten
..kukkisivat varmaan täälläkin #ilmastomuutos.
Kaikki etenee, vastoinkäymisistä välittämättä.  Kevät kylmyydestä huolimatta. Putkiremontti, vaikka huteja tapahtuu koko ajan. Evakkoaika, vaikka se tuntui loputtomalta, etenkin niin kauan kun istuskelin lattianrajassa. Ihmeellistä, miten pieni nojatuoli voi saada ajan kulumaan ja olon paranemaan!

Lähden kämpiltäni joka päivä, vaikka ompelulankaa hakemaan, päästäkseni lähiöstä ihmisten ilmoille. Napin irrottua tärkeästä vaatekappaleesta tarvitsin rihmaa ja silmäneulan.  Mutta ei sellaista niin vain osteta, ei ainakaan Stockmannilta, joka myi pois viimeisiä lankaeriään. Onneksi tiesin Yrjönkadulla ompelutarvikeliikkeen, lajinsa viimeisen oletan.

En kelpuuttanut urakan pyttyjä ja hanoja, vaan tilasin mieleisemmät Netrauta.fi:stä. Oikein hieno konsepti, jossa kotoa käsin pääsee arvioimaan vaikkapa kolmensadan kylpyhuonehanan valikoimaa. Jatkuvasti hyviä tarjouksia, runsaasti tietoa tuotteista - kertakaikkisen upeaa.  Aikaa kaupoissa kiertämisestä säästyy valtavasti, eikä tarvitse ajella pitkin kehäkolmosta. Tilaukseeni kertyi kuusi tuotetta kolmelta valmistajalta.

Nyt olen sännännyt paikalle kuudesti. Milloin aamukahdeksaksi odottelemaan toimitusta, jolle on edellisenä iltana tekstiviestillä ilmoitettu toimitus kahdeksan ja kymmenen välille, ja joka saapui yhdeltätoista. Milloin iltakahdeksan  ja kymmenen välille päivystämään. Jokainen tavara on tullut eri päivänä, eri kuljetuksella, vaikka puolet niistä oli lähtöisin samasta tehtaasta. Kehäkolmoselta säästynyt aika kuluikin logistiikan kourissa kärvistellessä. Netraudalla ei ole välivarastoa, mikä on sen bisnesidea, mutta logistiikan koordinoimisessa on sillä vielä pitkä taival edessään.

Kylpyhuoneeni lasikulma on ollut mielenkiintoinen projekti. Siitä enemmän toiste. Sanon vaan, että kansaa kyykytetään viranomaisten toimesta turvallisuuden nimissä. Vaikutelmani on, että viranomaisiksi valikoituu pääasiassa turhantarkkoja pilkunviilaajia, ja että kansamme on turhan kuuliainen. Muuten mikään ei selitä niitä kalliiksi koituvia säädöksiä, joihin minäkin olen tänä aikana törmännyt.

2 kommenttia:

  1. Voin kuvitella. Samoin kyllä Amazon toimii, erittäin harvoja tavaroita voi tilata yhdellä kertaa. Mutta ne ovat pieniä ja kotiinkuljetus tsekkaa milloin paikalla.

    VastaaPoista
  2. Kumpikaan näistä ei siis ole viimeiseen asti asiakaslähtöinen. Ja ajattele, miten tehotonta toimintaa se on logistiikan kannalta. Rautanet ja Amazon menestyvät kun niillä ei sitoudu pääomaa varastointiin, kuljetusfirmojen bisnes buumaa porukan ostaessa verkosta kotiinkannettavaa kamaa. Joku maksaa, kuka? Ehkä valmistaja, viime kädessä kuitenkin kuluttaja, jonka maksamista hinnoista kuuden eri paketin kuljetukset löytyvät.

    VastaaPoista