30.12.2015

Kuvat menneestä


Minä 4-v lettipää
Facebookissa haastetaan ihmisiä lataamaan viisi vähintään viisitoista vuotta vanhaa valokuvaa, PL haastoi minut.

Monien haasteeseen vastanneiden kuvat ovat juhlahetkistä tai elämän käännekohdista: lasten syntymistä, ylioppilasjuhlista, häistä, matkoista. Moni on kuvissa perheen ja suvun ympäröimä, useat futisjengin, vapaaehtoisjärjestön tai työyhteisön.

Vastaan haasteeseen sarjalla kasvokuvia lapsesta keski-ikäiseksi. Peukutetuin on lomakuva lasteni kanssa. Lapset ja kissanpennut vetoavat ihmisiin, ja kuvassa on hyvä tunnelma.

Ajan myötä muoti vaihtuu, piirteeni terävöityvät, uudemmissa kuvissa olen rennoin ja iloisin. Silloin on jo osa päämääristä - opinnot, työ, perhe - saavutettu ja paineet hellittäneet.

- Ihana tunnelma, voi söpöä lettipäätä, ihmiset kommentoivat.

Matka lettipäästä tähän päivään ei ollut töyssyjä vailla. Kuvia valitessani kohtasin hymyilevän lapsen, tuikean nuoren naisen, lapsistaan iloitsevan äidin, työpaikalla hulluttelevan  pomon. Viivyttelin kuvaushetkissä, muistelin menneitä. Myönteisten Facebook-kommenttien kautta aloin nähdä entisen minäni muiden silmin.

Jos kuvissa esiintyy reipas nainen, rakastettu äiti ja arvostettu ystävä, niin mikä minä nyt olen muiden silmissä? Näkevätkö he sen hieman hukassa olevan naisen, jollaiseksi välillä koen itseni? Vai tyttäreni esikuvakseen maininneen, aina jaloilleen ponnahtavan selviytyjän? Sekään ei ole väärä mielikuva.

Ikäiseni tuttava totesi, että meillä on jäljellä ehkä kolmisenkymmentä elinvuotta. Viimeiset ovat todennäköisesti syvenevää vanhuutta siihen kuuluvine vaivoineen. Aloitammeko lähtöliu'unnan vai jatkammeko täysillä elämistä?

Vuoden vaihtuessa teen päätöksiä. Blogini Villa Blåkulla keskittyy jatkossa puutarhoihin ja niiden hoitoon. IrtoNainen on viittaus entiseen työhöni sekä uuteen elämänvaiheeseen, kolmanteen ikään, kuten ranskalaiset sitä kauniisti kutsuvat. Työ tai äitiys eivät enää määritä minua, vaan olen vapaa, irrallinen, irtonainen.

3 kommenttia:

  1. Sinut tunnistaa heti tuosta kuvasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muuten muista sinua kovin tuikeana silloin lukiossa. Olit todella mukava :-)

      Poista